Döntésképtelen vagyok, nem tudok rögtön választani 1000 színből

A családi házunkon teljes átalakítást végzünk. Kívül-belül egyaránt frissítünk újra minden elemet, beleértve akár a tető lecserélését, akár a falak festését. Túl sok segítséget természetesen én magam nem nyújtok, hiszen nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz. Azonban amiben lehet, megpróbálok besegíteni.

Eddig segítséget nyújtottam például a bútorok választásában, valamint a tetővel kapcsolatos döntésekben is. Az egyik nap szóba került, hogy ideje lenne kiválasztani a szobák színét is, így elkísértem édesanyámat a festékboltba. Ahogy beléptünk már láttam, hogy nem lesz könnyű dolgom, hiszen milliónyi különböző szín és azok árnyalatai sorakoztak előttünk. Megkaptuk a mintákat is, hogy könnyebben tudjunk dönteni a kézben tartott színekből, ám nagy segítséget ez sem jelentett. Döntésképtelenül ácsorogtam a festéksorok között és kérdőn néztem édesanyámra, hogy ugyan hogy fogunk ekkora választékból pár szín mellett dönteni. Nem volt mit tenni, újabb segítséget kellett hívni, hiszen rajtunk kifogott ez a feladat. Pár percen belül meg is érkezett a nővérem, aki szerencsére csak egy saroknyira lakik az üzlettől. Most már hárman törtük a fejünket. És kiegyeztünk annyiban, hogy a saját szobájába mindenki maga választja ki a kívánt színt, a közösen használt helyiségekbe pedig együtt döntünk.

A szobám színében kellett tehát először gondolkoznom. Mióta fiatal felnőtté váltam azt vettem észre, hogy egyre inkább a letisztult, visszafogott színek azok, amelyek elnyerik tetszésemet. A jelenlegi szobám színe egy pasztell barackvirág szín, ami a mai napig nagyon tetszik, viszont már épp ideje egy kis újításnak. A pasztell színek mellett maradtam továbbra is. Aztán megláttam a nagybetűs TÖKÉLETES SZÍNT. Mentazöld… Gyönyörű, visszafogott mégis üdítő hatása van. Így, hogy én sikeresen kiválasztottam a sajátomat, segítségére siettem a család többi tagjának. A nővérem két szín között gondolkozott, végül közös megegyezés alapján mindketten a világosbarna mellett döntöttünk. Édesanyám a saját szobájukba már döntött, így oda hasonló szín kerül, mint ami jelenleg van nálam. Egy élénkebb barackvirág szín volt a nyertes. A nappali, fürdőszoba és konyha végül kis tanakodás után a szürke egyik árnyalatát kapja, ugyanis a választott csempék ahhoz fognak a legjobban passzolni. Miközben mentünk lebonyolítani a választott színek vásárlását, azon töprengtem, hogy milyen feladatok várnak majd még ránk. Aztán eszembe jutott, hogy a fűtés cseréjéről én nem is hallottam még, hogy mi lett a végleges döntés.

Fel is tettem a kérdést, miután kiléptünk a festékboltból kezünkben a lakás új színeivel. Válasza az volt, hogy mivel a fűtést teljesen korszerűsíteni kívánják, így választásuk a hőszivattyús fűtésrendszerre esett. Nem igazán értek hozzá így csak bólogattam, gondoltam majd otthon utána nézek. Amint hazaértünk és bemutattuk mindenkinek a választott színeket én elvonultam a szobámba, mondván pihenni szeretnék kicsit. Természetesen ez igaz is volt, de a kíváncsiság is hajtott, hogy többet megtudjak arról milyen fűtésrendszer kerül a házunkba. Mivel nem tudtam hogyan kéne rákeresnem erre, ezért még megkérdeztem, mi az a hőszivattyú fűtés weboldal, ahonnan ők beszereznek mindent. A futesrendszerek.hu-n aztán sorban tárultak elém a találatok a lehetséges dolgokról. Több minden is érdekelt így utólag, úgyhogy kiválasztottam egy tetszőlegeset és meg is nyitottam.

Rögtön az elején kiderült, hogy hőszivattyús fűtés egy költséghatékony és környezettudatos megoldás a hideg ellen, ezért rájöttem, hogy jól választottunk. Ennek a fűtésrendszernek a használatával megfelelő megoldást találunk a fűtésszámla minimalizálására. A hőszivattyú telepítése gyors és egyszerű, nem kell füstgáz elvezető rendszerre, vagy a gáz bekötésére külön kiadnunk, de még tüzelőanyagra sem kell pluszban költenünk. Hosszú távon kifejezetten gazdaságos, az egyik legtisztább fűtési lehetőség, az áramfogyasztása pedig minimális. A felhasznált energia nagyrészét alapból a környezetből veszi, viszont van rá mód, hogy megújuló energiaforrással működtessük, így teljesen környezettudatos fűtési rendszer tulajdonosainak mondhatjuk magunkat. Magának a hőszivattyúnak is több fajtáját különböztetjük meg, az alapján, hogy honnan vonják el a működésükhöz mindenképp szükséges energiát. Így tehát a következők lehetnek: víz, levegő, valamint geotermikus hőszivattyúk. Ezen túl elkülönül még egymástól a levegő-víz; víz-víz; levegő-levegő hőszivattyú.

A levegő-levegő hőszivattyúnak a nevéből is látjuk, hogy a kültéri levegőből vonják el a hőt, melyet egy beltéri helyiség légterében adnak le. A beszerelt kompresszor a felelős azért, hogy folyamatos mozgásban legyen a levegő, az épületbe szállítsa a hőt, valamint a hűtőközeget melegítse fel összenyomással. A hűtőközeget gázkeverék alkotja, alacsonyan van a forráspontja, ennek segítségel vonja el a hőt, majd adja le a magasabb hőmérsékletű helyre.

A levegő-víz hőszivattyúnál a működési elv abban különbözik, hogy a levegőből elvonja az energiát, közben a lakásban felmelegíti a fűtéshez szükséges vizet. Eközben a hűtőközeg halmazállapotot vált, vagyis elpárolog vagy épp cseppfolyósodik. A kompresszornak itt két feladata van: összenyomással felmelegíteni a hűtőközeget, valamint a felvett hőt az épületbe szállítani.

A víz-víz hőszivattyú, másnéven fúrt kutas opció lehet a legideálisabb hatékonyság és üzemeltetési költség szempontjából is. Ennél a típusnál a talaj víz szogáltatja a fűtéshez szükséges hőt. A rendszer egy körforgást biztosít azzal, hogy a felvett vizet visszajuttatja a réteg-, vagy talajvízbe, ahonnan felvette. Egyetlen nehézsége ennek, hogy mindenképp szükségünk van hozzá egy fúrt kútra, hogy kinyerjük a vizet. Emellett szükség van még hozzá egy vagy több nyelő kútra is, ahová visszajuttatjuk a vizet, amit a fűtéshez felhasználtunk. Ennél a lehetőségnél ajánlott próba fúrást végezni a telepítés előtt, hogy kiderüljön biztosan lesz-e elég, és megfelelő minőségű az üzemeltetéshez.

A hőszivattyúk működéséhez legfontosabb a hűtőközeg, amelynek forráspontja alacsony hőmérsékletű. A szivattyú működési elvének lényege, hogy elvonják az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből a hőt, majd elszállítják a magasabb hőmérséklettel rendelkező helyre. Az elsődleges célja tulajdonképp a hőenergiával való gazdálkodás, ezt például meleg víz előállításához is használhatjuk. Tehát egy olyan berendezésről beszélünk, amely felhasználja a meleg környezetben leadott hőt. Működésüket legegyszerűbben a hűtőgéphez lehetne hasonlítani. Vannak bizonyos fajtáik, amelyek fordított üzemmódra is képesek, vagyis hűteni is tudják a lakást.

A Fűtésrendszerek.hu oldalon nem csak a hőszivattyús fűtésrendszerről tudhatunk meg ennyi információt. Megtalálható a korszerű elektromos fűtések széles választéka kínálatukban. Napjainkban az elektromos fűtés nem véletlenszerűen ennyire népszerű a korszerű fűtési lehetőségek között, ugyanis meglehetősen hatékony és jól szabályozható, valamint nincs szükség hozzá egyéb energiahordozóra. Megismerhetjük például az elektromos padlófűtést vagy az elektromos radiátorokat, konvektorokat. Megtudhatjuk miben és miért jobb az elektromos kandalló a hagyományosnál, vagy éppen elektromos kazán a hagyományos kazánnál. Ezek mellet persze vannak még olyanok mint az elektromos bojler vagy az elektromos hősugárzók. Megismerkedhetünk az infrafűtéssel, hogy mi is az és hogyan működik, valamint a napelemről is bő információk áradatával várnak minket az említett hőszivattyú fűtés weboldalon, ahonnan nekünk lesz ilyen rendszerünk. A pontos leírások mellett nagy segítséget nyújtanak még azzal, hogy a nekünk szimpatikus fűtésrendszerhez akár személyre szabott árajánlatot is kérhetünk, mely nagyban befolyásolhatja a döntésünket.